Nyt kutomaan! / Let the weaving begin!

 

Please scroll down for the English version.


Ensimmäisissä blogikirjoituksissa esittelimme Kutomon henkilökuntaa, ja nyt olisi aika kertoa lisää työkavereistamme kangaspuista.

Kangaspuista viidet ovat suomalaisen Toikan valmistamia ja kahdet käsin tehtyjä. Kaikilla puillamme on takana jo vuosikymmeniä elettyä elämää, ja voi vain kuvitella, mitä kaikkea niillä onkaan aikojen saatossa kudottu! Muutamat puut olemme saaneet lahjoituksena, yhdet on hankittu Zoen koululta Loimaalta ja yhdet ovat Merjan mummon entiset. Monet puut on löydetty Tori.fi:n kautta niiden jäätyä käyttämättömiksi joko kutojan korkean iän tai ajanpuutteen takia. Nykyään myöskään harvalla on kaupunkiasunnoissa tarpeeksi tilaa kangaspuille. Monet kangaspuut löytyivät pääkaupunkiseudulta ja Loimaalta, mutta muutamat haimme hieman kauempaa. Eräänä aurinkoisena syyskuun viikonloppuna vuokrasimme pakettiauton ja teimme reissun Jämsään, Hankasalmelle ja Varkauteen. Mukaan tarttui kahdet kangaspuut, yhdet käsintehdyt luomapuut ja kaksi ompelukonetta. Aika hyvä saldo!

Tehdäksemme kunniaa kangaspuidemme pitkälle historialle olemme nimenneet ne entisten omistajiensa mukaan. On mukava ajatella, että nyt ne ovat saaneet uuden kodin Kutomolta ja palvelevat vielä monia kutojia ja toivottavasti innostavat uusia ihmisiä harrastuksen pariin.

Olemme saaneet ensimmäiset loimet rakennettua, ja kangaspuumme odottavat malttamattomina kutojia. Nyt varattavissa on kudontavuoroja matto-, huivi- ja huopaloimiin, ja pian saadaan rakennettua valmiiksi myös värikäs kantoliinaloimi. Kun varaat kudontavuoron, et pelkästään vuokraa kangaspuita, vaan saat myös kaiken tarvisemasi ohjauksen kutomiseen. Sinun ei siis tarvitse ennestään osata kutoa, me kyllä autamme kaikissa työvaiheissa. Jos olet jo vanha konkari, emme myöskään hengitä niskaasi vaan saat halutessasi kutoa kaikessa rauhassa. Jos haluat kutoa henkilökunnan paikallaoloaikojen ulkopuolella, saat lainaan avaimen, jolla voit tulla työskentelemään silloin, kun sinulle sopii. Kutomo sijaitsee asuinkerrostalon pohjakerroksessa, joten noudatamme hiljaisuutta iltakymmenen ja aamuseitsemän välillä. Sehän ei välttämättä ole pelkästään huono asia, sillä kudontatyön laatua saattaa parantaa se, jos käy välillä nukkumassa…

Ota rohkeasti yhteyttä, jos kiinnostuit kutomisesta! Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja annamme lisätietoa nyt kudottavissa olevista projekteista. Kerro toki myös, jos sinulla on toiveita tulevia loimia ajatellen. Toivottavasti nähdään pian!


In our first blog posts we introduced ourselves, and now it’s time to present our hard-working co-workers: our looms.

Five of our looms are made by the Finnish loom manufacturer Toika and two of them are handmade. They all have a long history dating back several decades, and we can only imagine all the weaving projects they have been a part of! Some of the looms have come to us as a donation, one of them comes from Zoe’s school in Loimaa, and one of them used to belong to Merja’s grandmother. We have found several of the looms in the online market place Tori.fi, where weavers have put them on sale because of old age or lack of time, and of course most people simply do not have the space for them in their apartments. Many of the looms come from the capital area and Loimaa, but for some we had to travel a bit further. One sunny weekend in September we took a road trip that covered several hundred kilometers and took us to Jämsä, Hankasalmi and Varkaus. We brought back with us two looms, one hand-made warping mill and two vintage sewing machines. Not bad, eh?

To pay homage to the history of our looms, we have named them after their previous owners. It’s really nice to think that the looms have found a new home in Kutomo, and that they will be used by many more weavers in the future, hopefully also attracting new weavers to get involved in the craft.

We have dressed the first looms with projects, and they are now ready for you to come and start weaving. On the looms at the moment we have a warp for a rug, a scarf and a blanket, and soon we will be able to add a lovely, colourful baby wrap in the mix. When you book a loom with us, you don’t just rent the tools, but you also get all the guidance and advice you need to complete your project. You can be a complete beginner in weaving - we will guide you every step of the way. On the other hand, if you are an experienced weaver, we will let you do your thing. If you want to weave outside the regular opening hours, you can borrow a key and let yourself in when it’s convenient for you. We are located in the ground floor of an apartment building and have committed to keeping the noise level to a minimum between 10 o’clock at night and 7 o’clock in the morning. So we are not open 24/7, but surely going home to sleep for a bit will have a positive effect on any weaving project!

Do get in touch with us if you are interesting in weaving! We are happy to answer any questions you may have and provide more information about our current projects on the looms. And do let us know if you have any suggestions for future projects. See you soon!